Gulai Style Saya

Posted by hudhud cool , Friday, May 27, 2011 7:20 AM

                Aritu aq blik umah dgn harapan nak merasa masakan mak aq yg mmg letop tuh...pergh…walaweh la bila tringt…tp mlgnya bila aq ckp kat mak aq yg aq duduk umah sewa, mak aq dgn jayanya menyerahkan sudip, senduk, periuk dan yg swktu dgnnya kat aq.. (nak sruh aq mask la tuh..) so, mak aq pon ngajar la aq yg buta dapur nih masak gulai yg dulu aq salu fail tuh… alasannya seng jer… kan duduk umah sewa, kna la pndai mask…

        Jdi hakikatnya, memasak gulai itu sng jew… n xperlu la nak tkut dgn ape2 pon sbb sudip 2 xmkn kita pon…kuakuakua…
So cra nak mask gulai ayam adalah sprit brikut…
1.    Panaskan myk hga panas yer anak2…
2.   Masukkan la bwg merah, bwg putih, halia, bunga lawang, bunga cengkih, kayu manis n sewaktu dgnnya dan tumis smpai naik bau.
3.   Then, bancuh la serbuk kari korg tuh dgn air yer ank2..
4.   Masukkan la bancuhan kari korg tuh…
5.   Tgu smpai myk pecah…
6.   Haa…ni part best sbb kita akn cmpakkan aym yg dah bersih kat dalam periuk tuh n sebatikan mereka.
7.   Perah santan klapa and tuang kat dalam periuk td..kalu pekat sgt cmpur air ckit
8.   Masuk garam sesuka hati and gula sesuka jiwa korg jnji kena jadi sdap…
9.   Campak bwg besar. Amek pinggan, taruk nasi and apa lg…melantak la korg… hehehehe…

Selamat menchoba… ;-p

0 Response to "Gulai Style Saya"

Post a Comment