Gulai Style Saya

Posted by hudhud cool , Friday, May 27, 2011 7:20 AM

                Aritu aq blik umah dgn harapan nak merasa masakan mak aq yg mmg letop tuh...pergh…walaweh la bila tringt…tp mlgnya bila aq ckp kat mak aq yg aq duduk umah sewa, mak aq dgn jayanya menyerahkan sudip, senduk, periuk dan yg swktu dgnnya kat aq.. (nak sruh aq mask la tuh..) so, mak aq pon ngajar la aq yg buta dapur nih masak gulai yg dulu aq salu fail tuh… alasannya seng jer… kan duduk umah sewa, kna la pndai mask…

        Jdi hakikatnya, memasak gulai itu sng jew… n xperlu la nak tkut dgn ape2 pon sbb sudip 2 xmkn kita pon…kuakuakua…
So cra nak mask gulai ayam adalah sprit brikut…
1.    Panaskan myk hga panas yer anak2…
2.   Masukkan la bwg merah, bwg putih, halia, bunga lawang, bunga cengkih, kayu manis n sewaktu dgnnya dan tumis smpai naik bau.
3.   Then, bancuh la serbuk kari korg tuh dgn air yer ank2..
4.   Masukkan la bancuhan kari korg tuh…
5.   Tgu smpai myk pecah…
6.   Haa…ni part best sbb kita akn cmpakkan aym yg dah bersih kat dalam periuk tuh n sebatikan mereka.
7.   Perah santan klapa and tuang kat dalam periuk td..kalu pekat sgt cmpur air ckit
8.   Masuk garam sesuka hati and gula sesuka jiwa korg jnji kena jadi sdap…
9.   Campak bwg besar. Amek pinggan, taruk nasi and apa lg…melantak la korg… hehehehe…

Selamat menchoba… ;-p

Ada Aku Kisah Ko Pandai Ke x???

Posted by hudhud cool , Wednesday, May 11, 2011 11:00 AM

Penah x korg tetiba ditanya ngan soalan ni???
          

            “u..u pndy masak x??”


Haha…apa korg jwb msa 2?? Ni mybe antara jwpn2 yg korg penah dgr,bru dgr or sedang dgr…
a) “asal yg ko nak taw sgt…lantak aq la aq pndy mask ke…xpndai mask ke…apa ko kisah???(atau singkatannya ‘AKK??’)


    b)   ”erm..sy pndai gak la masak..sy mmg ska masak pon… hehehehe… (smbil mata terkebil-kebil n hati berkata,betul ke apa aq ckp ni??)
    
      c) ”I xska mask…eww…its makes my hand dirty…nnt tgn I kasar taw… Besides..2 kerja bibik I,tgu I jdi bibik la bru I blaja masak!”(atau lbih mmbwa mksd “no way!!!”)
d
    d) “xpe…t I nak kawin ngan ank raja… I nak kawin ngan adik Prince William 2…t I hired la tukg mask rmai2..so, I dapat la makn sdap tiap2 ari…OMG!!!sukanyer I!!!”


    e)  Atau… “erm…cik nak mkan ape??jmput la dtg umah sy…t sy msk sdap2 tuk cik” (muka penuh keikhlasan)


    f) Atau… “sy boleh masak ckit2 jew…stakat potong bawang 2 saya mmg dah pro sbb asik 2 je keje saya…haha..”


    j) “em…awak nak resepi ape??t sy leh je tlg catatkan”


   k)emm…sy xbaper pndai tp kalu yg rgkas2 boleh la…sbb sy xkawin lg kot..t sy dah kawin sy pro la…”


    l) “bakal suami sy chef,so xpe..dy leh masak untuk sy…”


  m) Or “no komen..sy xnak ckp pape sal ni.”


So, mna 1 anda???haha…

Mars vs Venus

Posted by hudhud cool 9:27 AM

             Obviously pompuan and laki mmg byk beza. Banyak hal yang salu laki n pompuan xsama..cara berfikir, cara berjalan, bentuk tubuh badan (of coz la beb..) dan byk lg r.. tapi kat sini aq bkn nak ckp pasal suma hal 2..kalu aq ckap sah2 la smpai ke sudah pon xkan abis baca..ceh..skang aq nak ckap sal perbezaan dua jenis makhluk tuhan ni bezakan kaler atau omputihnya “colour”.
          1st skali…ce tgk, belek, perhati, tenung n blablabla yg skutu dgnnya gmbr di bwah…




          Well, lain gila kan the way girls think and the way boys think. Haha… (hmm,lukisan dy cntik.haha…) hmm.. pda pndgn aq pun girls lbih byk piker kalu nak bnding dgn boys. Aq igt lg tym aq skola dlu, ckgu aq ska ckp yg dak2 pompuan mmg sush nak cncntrate lam klas sbb dorg piker byk bnda. Tp laki pon sama jek sbb dorg malas nak piker hal cmplicted. Menurut ckgu aq la...
Tapi mst ada sbb nape DIA ciptakan boys and gurls berbeza kan… Kalu sama, cmna nak sling mlgkapi??hehe…

Aku Dan Blog

Posted by hudhud cool , Tuesday, May 10, 2011 3:44 AM

Assalamualaikum to all…
        Aq bru jer wat blog ni n aq pon xda la power cam senior2 blogger yg lain…em..ekceli aq mmg dah lma nak wat blog but aq xtaw plak nak tulis ape.hehe.. J sumone penah ckp kat aq,bila kita ada blog,suma kat skeliling kita pon would be interesting. Hah??betul ke??hmm...mybe..
        Td masa proses aq nak wat blog nih,aq dah separuh mati piker aq nak ltak tjuk ape blog aq nih,then finally I pick that title…hmm.. ekceli ada sbb aq ltak cm2..
1.    bnyi dy cam pasrah gila
2.  bkn ke blog ni utk owg yg nak curhkan isi jiwa,perut,usus blablabla…
3.  2 je kot…watpa byk2..tajuk blog je pon…
Nape plak aq wat blog?? Itu kan gampang…
1.    Aq nak tgk,btul ke suma sekeliling jd interesting sbb aq rsa idup aq ni cam biasa je…
2.  Sbb aq ska bca blog org kot…
3.  Sbb t aq nak ngamuk or maki or caci, sng ckit nak cter..hohohoho…(xda mksd ckp blog tercpta tuk memaki or mencaci org)
4.  Nak mntapkan bhasa melayu kot? (alasan ni leh trima x??hehe…sbb dah lma xblaja bm..asik bhasa arb je..walopon hampeh jgak!!! kua3..)
Hmmm…2 je kot aq nak tlis..dah xda idea nak mngarut dah.. Tata...