Sayang Kawanku~

Posted by hudhud cool , Monday, November 19, 2012 2:58 AM



Budak ni baru 5 tahun tp budak ni dah berani berdepan dengan Israel yang kemas pegang senjata... Kalau dilihat semula,budak ni memang dah lame kna bunuh dgn askar2 ni... Lgpon budak ni xde pon bawak parents bersama.. bila dibandingkan dengan budak2 kat Malaysia ni, Mashaallah...mmg jauh bezanya.. kalu di Malaysia budak2 sebaya ini msih blom mampu utk memikirkan pasal nasib kawan2, apatah lg la kalau nak mempertahankan.. Lagipun, menurut caption kat youtube, katenye kate2 budak ni sebenarnye dipetik dari sebuah poem. Jadi mereka di gaza sane msih menitik berat ttg ilmu jd mengapa tidak kita?! mgkin nasib mereka ditakdirkan begitu,tp kita jga blh menyokong dengan berusaha untuk lebih maju dri org2 yg menindas mereka...

Go Gaza!!! May Allah bless you~







macam2 la orang

Posted by hudhud cool , Thursday, September 6, 2012 10:33 AM

assalamualaikum semua... Oleh sebab kekangan masa dan ade2 aje aral yang melintang, so dah lame jgak la blog ni menyepi ye... maaf untuk itu... ok.. arini saya (kita guna saya lah ye.. baru la terpancar imej muslimah sejati yang dah lama terpendam nih...huh..bajet sungguh anda wahai penulis..hehehe)
ok...arini saya dah terjumpa dengan dua jenis orang. Jadi hari nie saya akan crite sal orang2 yang saya jumpa nih lah... 
  •  Orang petame yang saya jumpa arini ialah beliau ade ilmu tapi malangnye beliau xpenah amal...saya bagi la contoh ye...

Situasi : Kekasih yang tengah dating kat shoping mall tetibe terserempak ngan kengkawan yang sesaje berwindow shoping.

Gegirl : Ehh... u olls watpe kt sini??
Teman gegirl : Lorh... u dating ke?? ciss... xgtaw kite2 pn yee... (sambil tgk si gegirl asik dok berkepit ngan boboy)
Gegirl : (Wat muka malu2 beruk sambil kelip2 mata... rase comel sgt lah tu...)
Teman gegirl : err...lu nma ape?? kite2 xpenah pn taw nma lu... student mne nih?? (dah wat muka nak taw gila... kalah muka wartawan melodi. biase laa...pompuan~)
Boboy : Nama gua boboy... err... gua blaja kat sekian..sekian..sekian...
Teman gegirl : Owh...lu amek kos ape yer?? tu uni feymes gak tuh... i like la uni tuh... rmy budak2 baik...sejuk je mate pndg kn?? (tgk lagi kat tangan gegirl and boboy yang asik dok melekap je...)
Boboy : Gua amek syariah lerr...hehe... ok la belaja dy... kna hafal byk surah... (muka selamba yaya je sambil sengih2 cam muka xsiap)
Teman gegirl : err...( sambil dalam ati tertanya2 betul ke dy ni amek kos agame..

orang jenis kedua nnt la saya smbg...dah ngntok sgt nih...gudnite eberibadi...mmuaaahhhh!!!!

zaman dulu-dulu

Posted by hudhud cool , Friday, July 20, 2012 8:04 AM

salam sumer... dalam bukak celik,bukak celik, sok dah puasa dah pon... bila dengar org masjid laung2 zikir tuk tarawih aq jadi tringat zaman dulu2... time tu aq bebudak agi...

Dulu masa zaman budak2, smayang tarawih mesti xpenuh... pastu mesti asik tanya mak aq bila nak abis imam ni smayang. mak aq pon jawab,"alaa...ckit lagi ja...tu la..time org suruh duduk,xmau...asyik dok lari pi bli ayaq kat luaq.. lain kali dah abih smayang,duduk dulu..." macam tu la aq dulu2...

Dulu tepi masjid kampung aq kat Kelantan, ada satu kedai runcit ni.. anak toke kedai tu jadi supplier mercun. banyak gila mercun dy jual. mercun bola,mercun papan, mercun bawang pon ada.. mercun yang aq xpenah tgk pon ada tp aq xbeli la sbb duit salu habis beli bunga api..hihik.. :-p kat masjid kampung aq,budak2 kena smyg kat blakang, org dewasa smayang kat depan.. so kat blakang tu salu la kami wat geng..jumpa budak2 yg sama prangai cam kami jgak.aq salu geng ngan kak aq. bila rasa xlarat nk smyang,kami pi beli mercun kat kdai tepi masjid tu pastu main ramai2.. bila orang dah hmpir selesai smyg tarawih,kami semua masuk balik. aq ngan kak aq mmg takut betul kalau kantoi sbb ayh aq garang dulu2.. kalau tgk kami main mercun, mmg abis kna blasah. tp blik rumah,sama jgak sbb pkcik2 aq kaki beli mercun..hehe...

ada satu hari tu pkcik aq, kami pgil dy ayah mi, main mercun bentuk tebuan. mercun tu blh trbang tgi pastu siap kale warna-warni lagi...kami budak2 bawah umur ni apa lagi,teruja habis arr... tp time dy tgh syok terbang2 kat atas kepala dengan ramai budak2 tengok dengan mata bercahaya, benda mercun tu terbang kat kakak aq.. kakak aq lari pon dy ikut jgak.smpy la bila kak aq masuk umah,baru dy meletup,betul2 depan pintu umah. nasib baik kak aq selamat time tu... terus sorang pak sedara aq yg garang,kitorang pgil dy 'abah' (sbb dy menantu sulung), sound kitorang. time tu cuak jgak...so semua masuk umah dgn muka cuak. tapi esok,kitorang main lagi..hehehe...xserik2..

skang ni...ramai bapak sedara aq yang dah kawin siap beranak2 lagi..dah kurang dah main2 mercun. kitorang yg nakal2 ni pon dah besar, dah pandai pikir baik buruk.. tp kadang2 rindu sangat suasana mcm dulu... bila kitorang boleh baling mercun bola sesuka hati atas atap umah org, bila lawan main firework dgn org kampung sebelah... masa tu org lain nak marah pon xboleh...yelarr.. nama pn budak, nasihat pon xguna..bila seronok tu,makin nasihat,makin nak buat.tu la seronoknya jadi budak...

so aq harap jugak adik2 aq yg masih tak mumayyiz lagi ni dapat keseronokan macam apa yang kitorang rasa cam dulu2... yeah~ dan xlupa jgak untuk semua org2 dewasa untuk mencari keseronokan ramadhan dalam style kita..hehe~ iaitu mengumpul pahala yang berkepuk2 untuk bekalan di alam sana... (^_^)


we are young

Posted by hudhud cool , Wednesday, June 27, 2012 2:20 PM



Give me a second I,
I need to get my story straight
My friends are in the bathroom getting higher than the Empire State
My lover she’s waiting for me just across the bar
My seat’s been taken by some sunglasses asking 'bout a scar, and
I know I gave it to you months ago
I know you’re trying to forget
But between the drinks and subtle things
The holes in my apologies, you know
I’m trying hard to take it back
So if by the time the bar closes
And you feel like falling down
I’ll carry you home

Tonight
We are young
So let’s set the world on fire
We can burn brighter than the sun

Tonight
We are young
So let’s set the world on fire
We can burn brighter than the sun

Now I know that I’m not
All that you got
I guess that I, I just thought
Maybe we could find new ways to fall apart
But our friends are back
So let’s raise a toast
‘Cause I found someone to carry me home

Tonight
We are young
So let’s set the world on fire
We can burn brighter than the sun

Tonight
We are young
So let’s set the world on fire
We can burn brighter than the sun

Carry me home tonight (Nananananana)
Just carry me home tonight (Nananananana)
Carry me home tonight (Nananananana)
Just carry me home tonight (Nananananana)

The world is on my side
I have no reason to run
So will someone come and carry me home tonight
The angels never arrived
But I can hear the choir
So will someone come and carry me home

Tonight
We are young
So let’s set the world on fire
We can burn brighter than the sun

Tonight
We are young
So let’s set the world on fire
We can burn brighter than the sun

So if by the time the bar closes
And you feel like falling down
I’ll carry you home tonight


dunno why but really keep singing this song...sbb rse cam mude kot...hehehehee...

nape tetiba je rasa cam ibu muda??

Posted by hudhud cool , Sunday, April 1, 2012 9:43 AM

Yup...hari ni tetiba aq cam rsa ala2 ibu muda gitu... Nape?? Yelah...sbb bebudak ada kat tepi aq, xke aq haru tetiba plak aq leh rsa camtu plak kan?? haha... Sebenarnya kisahnya bermula cenggini....

Pada suatu ari, sahabat gua bernama mulaikah(plik an nma beliau??hehe...tp mksud dy puteri kecik tw..) ajak gua pegi umah kezen dy. Sbb husband kezen dy outstation, xde sape yg nk jga ank dy sbb dy pon kna pegi meeting. Aq pon stuju r ikot. Aq pon bkn ade keja sgt nk wat kat umah sewa aq yg xde sesaper tuh... memula kitowg g amek anak2 kak faizah dulu.kak faizah ni spupu kwn aq tu la.. memula ank2 dy xsuka pon kat aq sbb aq kan muka x femilier...precaution dorg,bek xyah dekati manusia aneh ni... but then, bila dah smpy umah,tetibe je ank2 dy blh plak terjatuh cinta ngan aq. aq pon xtaw ape yg aq dh wat..hihik..ok,sebenarnya aq rsuah dorg. sbb aq asik sengih2 kat ank2 kak faizah ni...

Soknyer....kak faizah pegi anta husband dy naik flight bertemankan mulaikah... jd aq dan ank2nya keseorangan la kat umah... sejurus jer kak faizah dan angkatannya melangkah,aq dgr bnyi pelik kat ats umah..rupanya ank2 kak faizah dah nangis2 mnx mama dorg...aq dah panik...huhu...so,aq trus angkut dua2 org trun bawah sbb bilik aq kat bwah.aq pon rsa cam badang jgak r tym tu sbb aq bwak dua2 skali gus je...sbb dua2 nangis...so, aq tipu r dorg kata mama dorg pegi pasar beli ikan.perghh...bayangkan r...tym tu baru kul 5.30 pagi.kalu kat umah,tym tu aq tgh berdengkur lg kat ats tilam aq tu...

Lepas setengah jam,baru la dorang diam...tu pun krem jugak mulut aq menyanyi lagu kat dorg suruh dorg tido balik..tp ok la...sbb tu 1st tym aq menghadapi suasana ank2 ramai menangis serentak...fuh..gabra doe gua...sebelum ni adik aq.tp sorg je...aq leh gak kontrol,ni 2 org..lama skit nk kontrol..huhu...pas mama dorg blik,aq tgk dorg xtido2...trus la aq serahkan hak penjagaan ank tu kat mama dorg balik...itu 1st moment aq rsa cam ibu muda.

2nd moment aq rsa cam ibu muda plak time aq blaja kat umah kak faizah tu. sebenarnya aq blom siap repot kimia yg aq kna anta ptg senin ni.so in case nak siapkan, aq angkut la skali bawak umah kak faizah ni... so tym aq tgh bertungkus lumus siapkan repot tu...
ni haa...repot aq yg xsiap agi tu..

bebudak tu dtg kat aq sbb yelah...aq wat keje pon kat depan dorg..hihihik...saje je..sbb aq tw wat repot ni tensyen so kalu boring2 leh tgk muka dorg...xde la bosan gile...sbb dorg la aq xde la gile sgt hari ni sbb salunya tiap kali wat repot kimia,aq mst meroyan xtentu pasal..haha.. so saat tu mulaikah dah kluarkan ayat dy...
"Camni la kita kalu kawin time blaja ea??anak2 main tepi kaki je bila mama2 skalian baca buku...kih3"
aq trus terpikir...ye jugak ea...kalu la aq kawin tym blaja..wahh...xke mampos jgak aq nk jga anak2...dah la kna stay up malam2 sbb ank nangis,pastu nk kna pulun wat esaimen agi..ish3,mmg xmampu la aq...gerun jgak bila aq pikir...susah wooo jdi mak...huh..



haaa....ni la bebudak tu...yg gegirl tuh kakak.bru dua tahun...yg boboy plak adik.. bru 10 bulan haaa... tp thanks to mulaikah la... sebenarnya aq tlg je jga bebudak ni...hehe...mulaikah n kak faizah yg betul2 jga dorg...tu pon aq dah rsa cam ibu muda..hihik...bru berangan nak kawin muda, xjdi laa nmpknye...hehehe...(gatal plak aq nih...=) )

aq sempat gak amek gambo ngan mama dorg n kawan aq si mulaikah...ni haa gambarnye... Ngan baba dorg xsempat r sbb xnak la aq...baba dorg tu ustaz bhasa arab aq sniri...segan siottt... lagipon mna la baba dorg ada tym ni...kan outstation..eheee... =)

yg bju kuning tu la mama dorg, kak faizah...

ni gambar aq dorg n mulaikah...

p/s: sowi r...gambar kelam sikit arrr...gambar enset je pon...gua mne ada dslr...isk3...nak ank dato' bg kat gua dslr...huhuhu...(berangan je la kau huda ooiiii...)



petua nak mengorat

Posted by hudhud cool , Sunday, January 29, 2012 10:38 AM

assalamualaikum semua...malam ni aq xley tido... sbb adik2 aq sumernyer dah blik hostel masing2 dan meninggalkan kakak mereka keseorangan bertemankan cahaya lampu kalimantang yang bersinar2 cahayanya... (sah la..pasni power spek aq pasti naik mendadak...AMAGAD!!) jadi aq nak citer skit petua nak ngorat. sbb bg aq kalu nk ngorat nih sng je... cuma perlukan skill n akal.. ewaahhh...(mcam la haku nih kasanova kelas pertama...)


1.jgn ngorat org yg dah berpunya

nape aq kata camni?? biasanya bila korang ngorat girl yang dah berpunya...mesti la diorang x layan korang pon..so sia2 je la kalu korang ngorat dorang... kecuali la kalau dorang tu kene paksa in love ngan pakwe dy... ala2 citer novel yg salu kawin kontrek tuh... dan jgn la sesekali kogr ngorat plak org yg dah kawen...itu bukan marah dah korang dapat tapi cedera parah...


2.gentleman

kekadang aq sdikit aneh bin ajaib cucu hairan cicit xpercaya bila aq tgk rmai kengkawan aq yang ter'in love' plus tersangkut kat mamat play2 yang sah2 la popular giler ngan gelaran beliau... walopon kengkawan aq tahu akan perangai play2 beliau, tapi still jgak nak tersangkut dan terkadang menyangkut jgak kat mamat play2 tersebut... bila aq perati giler2 punyer...(ini bermkna aq telah meng'usha' beiau dgn jayanya... amagad!!) aq dapati bahawa beliau sgt caring trhadap awek2. jadi walopon aset wajah beliau macam tapir skalipon tp beliau sgt caring ang daring, maka beliau tetaplah diminati ramai...


3.ada kerjaya atau diyakini berjaya membina kerjaya

bila korg dah ader kerjaya, then baru la gadis2 yg korang minat tuh bleh nak suka kat korang sbb bila korg ada kerjaya, korang ada duit... bila ada duit, baru la korg bleh menyara hidup dorang. bila pikir balik...susah jgak jadi lelaki nih... dorang la yang nak kena carik duit siang malam pagi petang nak sara anak bini...huhu... teringat sama ayah aq daa.. trimas ayah, trimas...


4. jangan jeles sangat

xsemestinya pompuan tu bila pegi mane2, ckap ngan laki maner2, bermakna dy curang atau cuba tuk ngorat lelaki lain... sbb kawan xsemestinya harus 1 jantina... ada je bff yang xsama jantina kan?? dari kajian aq, perempuan suka lelaki yang cool but not cold... aq ulang cool... maknanya... bila berdepan dgn probs ke or pape je yang melanda, dy akan tetap cool and bertenang... xcepat gelabah dan selesaikan masalah dengan tidak tergesa2... lelaki yg mcm 2 sentiasa nmpak macho and stylooo...uuuu... (tetiber je blushing...) sgt berbeza dengan lelaki yg asik2 marah.. nmpak agak childish di situ...awwrr...


5. berani

bila aq sentuh tentang berani... maksudnya... as a man, anda harus berani tuk konfes... tapi biarlah betul masanya... mesti korang pon taw bile girl suka kat korang camner reaksinyer... ada kajian yang menunjukkan bahawa perempuan akan menunjukkan rasa suka mereka bila dorg suka pada seseorang tetapi lelaki sukar menunjukkan rasa suka mereka sbb perempuan ni byk main feelings...emotions...kalu nak banding ngan lelaki la... so bila nak konfes, korang kena la konfes dgn cara yang paling berani... biasanya face to face... baru bergaya broo.... hehe...


ehm...stakat tu je la yang aq leh recognize... kalu ada lagi, nnt aq wat entry baru...hehehehe...

sekian...timer kasih!!!






Solat di Carta Hati

Posted by hudhud cool , Saturday, January 28, 2012 10:20 PM


enjoy laa...best gak layan lagu ni...haha...and lirik dy pon lawak and santai... xpenah dalam sejarah aq dengar ada org boh pekataan maggie kat dalam lirik lagu dy..kecuali la lagu iklan megi...haha... kalau ada kengkawan spesis dgn kwn dy ni, ley la nyanyi lagu ni...hahahahahahak... ok...FINE~ kengkadang aq pon sama gak... ngadap lappy cam orang gila..hahaha... tp papepon solat kan tiang agama... hehe... *smile*

xtaw nak boh tjuk pe daa...

Posted by hudhud cool , Wednesday, January 25, 2012 8:49 AM


itu ari...after exam...disebabkan tiket blik penang aq lmbt beli, maka...aq dgn jayanya telah mengangkat diri mnjdi kaki lepak yg berjaya... aq g mlepak kat alamanda putrajaya ngan acifera, fatin zaza n adawiyah. kitorg g r tgk citer ni... memula igt cter hantu, so sume dah sdia nk jerit bila lampu kna tutup kan... 

tgk2 ni bukannyer citer antu...tp ni citer vampire ngan lycans aka srigala jadian la...tp hudoh lg... aq pon xtaw gak...sejak citer twilight kuar ni...sume pengarah kat dunia ni pon ak wat citer sal dua makhluk aneh plus obiesly xwujud nih...tp aq layan jgak r...sbb sound effect ngan teknik action dorg mmg power giler... lagipon jalan citer dy menarik. n laki vampire tu ensem~ awwrrr....tergoda taw ngan mata biru dy...uuuu...(ee....gatal la awak niey...) aq sgt suka bila dorg nk bunuh2 org ni... tp ini x bererti jiwa aq yg tulus mulus ni pon suka darah2 segala ye adik2...

aq sebenarnya nak jgk tgk pengarah2 filem kat mlaysia ni wat muvie yg wallaweiihhh cemni kan,kan,kan?? sbb bru la aq bleh melopong depan tv and berkata, "caya la beb...lu mg rock n roll laaaa...amagoshhhhh!!!!" sbb spnjg aq kat depan pwgm yg tersrgam indah tu...aq asik menjerit dan menjerit dan mata aq cam x berkelip lgsg tgk skrin besar kat depan tu haa... (ptut la kgkawan aq pgil aq skrin maniac...huhu...) pastu bila kuar je pwagam, aq trus ngantok cam baru laps wrestling dgn gajah terbesar kat asia tenggara... betapa letihnya aq... ewaahhh~

haaa....tu je la aq nak merepek arini after lme x jengah blog aq sbb exam ritu...exam gua mmg susah wa ckp lu... sume org yg bca blog ni hatta menyinggah skalipon haruslah anda berdoa untuk kejayaan sy... trimas...adios...gua chow dlu suma...