ayah dan kisahnya...

Posted by hudhud cool , Sunday, August 14, 2011 10:44 AM

Tadi haku, daddy, mummy, sisty, brady n my femeli g lwat my adik kat matrik dia. Sejurus je kitorang msuk ke dalam usus kereta, my daddy trus start enjin smbil ber'story mory' ngan kitowang... 

My ayah suke sembang2 ngan kitorang kalu dalam keta... (aq rsa sbb tu la aq xpenah igt jalan even jalan nk blik umah..huhuk...sadis...) Lalu ayah pon bercerita mengenai puasa...sbb skang kan bulan puase...ngee~

ceriternyer begini yer adik2...

ayah : semalam ayah pegi masjid dgr ceramah... sedap ceramahnyer... (ayah aq pegi masjid yang jauhnya kalu jalan kaki dari umah aq mgkin mengambil masa satu hari... *over* tp ayah aq nek keta...kitowang pegi kat masjid yg sekangkang burung je...ngeh3...)

kitorang : *memandang sepi kepada ayah sbb dah taw hobi ayah mmg suka story mory.

ayah : penceramah tuh buta. tp pandai dy bg ceramah. dy ckp org berpuasa ni ibarat kain pelekat...

aq : hah?! (dalam ati aq terdetik...pehal kain pelekat pulak...xde ketan lgsg...kain pelekat mna??gajah duduk ke,gajah berdiri ke, gajah sengih ke?? konpius tol r...)

ayah : kain pelekat sma cam org puasa. cuba kita pegi borong kain pelekat, beli 30 helai pon kita bleh angkat sengsowg... sbb ringan... pastu kita pon blik r umah... boh la air sbb nk bsuh kain pelekat tuh.. kena basuh dulu kalu nk pkai kan?? (kelihatan kakak aq mengangguk2 kpalanya...walopon ayah aq yg tgh drive tu xnmpk pon dy angguk2 tuh...)

ayahku berkata lagi : pastu pas bsuh nk kna bwk g jemur kn?? kain tu bsah agi...tp kita nk angkat ken tu sengsowg xleh...sbb berat. beza sgt dgn msa dy kering td... org puasa pon sma la... masa puasa ringan je... tp pas berbuka suma berat... bukan berat badan tp berat dosa... sbb buka posa ikut nfsu.. g bazar beli berguni2 makanan tp bila berbuka x abis pon. so,membazir di situ whai ank2...

aku : aha..aha... lgi2 dy kate ape??? ce cite...ce cite... (lalu aq berkata dgn nada xcited dan cumel gituh...)

ayah : so... bila nk kurgkan berat kain pelekat itu, haruslah kita memerah airnya... then sidai la baju tuh... tu pon xreti ke?? ala...proses biasa kita sidai baju... tu je citernye... abih dah story... (lalu aq menganga dgn luasnya smbil wat muka unbelievable...apehal nih?? aq bkn tny sal kain pelekat dan cra menyidai...huhuk...)

ayah : haha... (my daddy men ketawa plak..cisss....) pastu malam tuh kita kna la gi smyg trawih... wat ibadat... itulah cara nk perah dosa dan ringankan badan dari dosa...sekian...

kitorang : owh...begitu...

jadi...begitulah kisah ayahku... end of the story... ngee~ peace no war!!!

0 Response to "ayah dan kisahnya..."

Post a Comment