realiti di gaza

Posted by hudhud cool , Monday, February 11, 2013 10:11 AM

assalamualaikum semua... :-)

ok...mmg dah lame aq x update this blog... well...today aq nak citer kat semua pasal gaza... ok...seperti semua tahu, Gaza telah diserang semula oleh yahudi baru2 ini... jadi skang aq nak tnjuk kat hangpa keadaan kat sana dan cmna depa semua ni hadapi masalah ni...

daripada cerita kak aq yg baru 2 hari ada kat sana, org2 gaza sgt kuat terutamanya dari segi mental... mereka mahu melindungi tanah mereka, sebab tu la smpy skang pn perang masih berlarutan. and menurut kak aq jgak, depa ni sgt baik hati, pemurah... walaupun keadaan mereka mcm tu,depa stil lagi masih melayan tetamu dengan baik, memberi sepenuhnya apa yang mereka ada.. bagi aq, ini mgkin adalah sifat yg plg susah untuk manusia ada.. selalunya kalau manusia diletakkan dalam keadaan yg teruk cmtu,xmgkin masih mmpu melayan tetamu mereka dgn tenang tp sgt berbeza dgn rakyat palestin yang mmg terdidik dengan ajaran ni...

kat bawah ada beberapa gambar yg sempat kak aq snap n post kat fesbuk beliau... well...gambar fesbuk dy private,so, aq xleh kasi link so aq post kat sini k...blh korg tgk2 realiti kat sana cmna..

ni la lorong sempit yg terpaksa dilalui oleh rakyat palestin sbb  terlalu padat di gaza.

haa...ni la gambar budak2 palestin...comel kan...yg plg penting,muka diorang semua bersih .  still blh tersenyum walopon negara dorang dh jadi mcm tu..yg pkai tudung pink tu bukan budak palestin keyh...tu kakak aq...nmpak sgt tu muka melayu...hehe

keadaan kem pelarian gaza

kem pelarian gaza. semoga mereka sentiasa dilindungi allah... amin~
ok...kat sana malaysia ada tubuhkan kedai roti taw...untuk bantu orang2 kat sana.. sebab kat sana xcukup makanan... yang ada cuma makanan yg dihasilkan oleh yahudi. mereka xmampu nak boikot barangan yahudi sebab itu saje sumber makanan yang ada. lgpun, menurut post2 kakak dalam fesbuk dy, ada rumor yang diwar2kan, wallahualam, xtw la dari siapa, mengatakan yang xboleh pergi ke palestin sbb nnt bantu ekonomi yahudi. haruslah diperbetulkan di sini, kita mesti tingkatkan lg bantuan ke sana. kita bukan bgi khidmat kat yahudi tapi org palestin kan? 
ni makanan yg diberi oleh Pusat Trauma Gaza. ni sebenarnya produk yahudi. sbb mereka xmmpu nk boikot.. tp kita mampu kan boikot brg yahudi? apa kata stat hari ni, kita boikot brgn yahudi.. :-) 

ni budak2 yg terima rawatan kat pusat trauma gaza. rata2 mereka ni hilang daya bercakap dan mendengar sbb letupan bom. so dorg dirawat kat cni..

budak ni kena wat cochlear implantation.. sebab hilang pendengaran.. still kecik tp trpksa suffer smpy camni sekali.. and i wonder what happen to both his dad and mom since they are all alone at this centre...huhu... so cant imagine...

ni la antara roti yg ada kat kedai roti muslim care malaysia society... kedai roti pertama di gaza.. bantuan cmni kena perbanyakkan lgi.. kalau blh,aq nak gi prektikel kat cni.. kak aq ckp seronok jgak keje cni...blh jdi kuat mental ckit.hehe... 
yup...hidup kat cni mmg tuff kan... i wish i can follow my sister footstep smpai ke sini jgak. kalau kita tgk sendiri dengan mata kepala sendiri, mst lg terasa kan cintakan agama kita? =) well...realy hope...but only can pray sbb bukan semua org blh dipilih untuk jadi tetamu gaza... ok...nnti aq update lgi pasal gaza okeyh...
 luv u olls... ;-)

1 Response to "realiti di gaza"

nabila amran Says:

best laaaa entry ni HUDAA....!!! :)
nak gi sane kgk nanti...hee

Post a Comment